תמיכה לוטאלית עם GnRH agonist
- הדס גרוסמן
- 23 ביולי 2023
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 25 ביולי 2023

מה זה luteal phase defect ולמה צריך תמיכה לוטאלית?
תמיכה לוטאלית היא תמיכה הורמונלית, הניתנת בפאזה שלאחר הביוץ (או שאיבה, במקרה של טיפולי IVF) ומטרתה להכין את רירית הרחם לקראת השרשת העובר. במצב תקין, הגופיף הצהוב (corpus luteum) שנוצר משארית הזקיק שבייץ, מתפקד כבלוטה אנדוקרינית זמנית שמפרישה פרוגסטרון והורמונים נוספים. אלה פועלים על רירית הרחם ומכינים אותה לקראת השרשת העובר. ישנם מקרים בהם תפקוד הגופיף הצהוב ירוד והפרשת הפרוגסטרון אינה מספיקה או לחילופין מצבים בהם רירית הרחם אינה מגיבה לרמות תקינות של פרוגסטרון. במצב זה, המוגדר כ- luteal phase defect, הסיכוי להשרשת עובר נמוך יותר ומנגד הסיכוי להפלה עולה.
תמיכה לוטאלית בטיפולי IVF
בטיפולי IVF נעשה שימוש בתרופות שמטרתן להביא לדיכוי ההפרשה העצמית של הורמונים גונדוטרופינים (FSH & LH) החיוניים לייצור אסטרוגן ופרוגסטרון בשחלה. כתוצאה מכך, הסיכוי ל- luteal phase defect עולה משמעותית בקרב מטופלות IVF. לכן, תמיכה לוטאלית הינה חלק אינטגרלי מפרוטוקול IVF-ET (כלומר, IVF עם החזרת עובר טרי). ישנם מספר פרוטוקולים מקובלים לתמיכה לוטאלית. רובם מבוססים על מתן צורות שונות של פרוגסטרון ובחלקם נעשה שימוש גם באסטרוגן ו/או hCG (דוגמת ovitrelle).
תמיכה לוטאלית ע״י GnRH agonist
פרוטוקול מעט פחות נפוץ הוא זה הכולל שימוש ב- GnRH agonist כחלק מהתמיכה הלוטאלית או מבוסס על GnRH agonist לבדו. המנגנון בו GnRH agonist מביא לעליה בסיכוי להשרשת העובר אינו ידוע לחלוטין. יחד עם זאת, מחקרים מראים שככל הנראה מדובר באפקט משולב הכולל אפקט ישיר של GnRH על העובר, אפקט ישיר או עקיף (דרך LH) על רירית הרחם, ויכולת להציל את פעילות הגופיף הצהוב אשר כאמור נפגעת בטיפולי IVF.
על פי מטא-אנליזה עדכנית (מרץ, 2022), שכללה 16 מחקרים קליניים, randomized control studies, תמיכה לוטאלית עם GnRH agonist בנשים העוברות טיפולי IVF/ICSI, הביאה לעליה בשיעור ההריונות הקליניים ולידות חי, ולירידה בשיעור ההפלות בהשוואה לקבוצת הביקורת. המחקרים שנכללו במטא-אנליזה היו מגוונים הן מבחינת פרוטוקול הסטימולציה השחלתית, והן מבחינת סוג התמיכה הלוטאלית בקבוצת הביקורת - החל מסוג ומינון הפרוגסטרון ועד מחקרים בהם נעשה שימוש גם באסטרוגן ו/או hCG. בנוסף, נערכה השוואה בין מתן חד-פעמי (לרוב ביום 6 לאחר השאיבה) של GnRH agonist למתן רב-פעמי (לכל הפחות 2 הזרקות של GnRH agonist בימים 3 ו- 6 לאחר השאיבה). כפי שניתן לראות בטבלה (Table 2, from: Liu Y. et al, Front Endocrinol [Lausanne]. 2022) - מתן רב-פעמי של GnRH agonist היה יעיל אף יותר והביא לעליה של פי ~2 בשיעור ההריונות הקליניים ולידות חי.

ומה לגבי סייקלים של FET?
על פי מחקר בהובלתו של פרופ׳ איתי בר-חוה, השראת ביוץ עם GnRH agonist בסייקל טבעי להחזרת עובר קפוא (FET), ולאחר מכן תמיכה לוטאלית עם GnRH agonist (מתן יומי של סינרל/synarel), הביאה לשיעור הריונות ולידות חי גבוה. מנגד, על פי מחקר אחר, מתן חד-פעמי של GnRH agonist, שלושה ימים אחרי החזרת עובר קפוא, לא שיפר את התוצאות באוכלוסיה הכללית אולם כן הביא לעליה בשיעור ההשרשות בקרב קבוצת נשים מעל גיל 35.
לסיכום
בדומה לפרוטוקולים השונים לסטימולציה שחלתית, גם לתמיכה לוטאלית אין פרוטוקול יחיד. במידה ועד כה לא הוצעו לך, אני ממליצה לך להעלות את האופציות מול רופא הפריון שלך ויחד לשקול את התמיכה הנכונה ביותר עבורך.
בהצלחה!
מקורות מידע:
Comentários