תזונה אנטי-דלקתית
- הדס גרוסמן
- 25 במרץ 2023
- זמן קריאה 2 דקות

הקשר בין דלקת ואי-פריון
מערכת החיסון היא חלק אינטגרלי בהרבה מהתהליכים המתרחשים בגוף אשר חיוניים לפוריות האישה. בין היתר, ביוץ, השרשת עובר והתבססות השלייה - כל אלה דורשים מאזן עדין בין פקטורים פרו-דלקתיים ואנטי-דלקתיים. חוסר איזון בין פקטורים פרו-דלקתיים ואנטי-דלקתיים, כמו במקרה של דלקת נמוכת-עוצמה, כרונית מתמשכת, יביא לעליה ברדיקליים חופשיים אשר לאורך זמן פוגעים באיכות הביצית ובקומפטנטיות שלה לעבור הפריה. דלקת כרונית נמוכת-עוצמה גם מעלה את הסיכוי להופעת קרישי דם אשר יפריעו לתהליך ההשרשה של העובר, גם בנשים ללא טרומבופיליה. יתר על כן, מרגע שהושרש העובר, המשך הריון תקין דורש טולרנטיות ("סובלנות") של מערכת החיסון האמהית כלפי העובר. העובר למעשה מהווה גוף זר כיוון שהוא תוצר שילוב הדנ"א של הביצית והזרע. במצב פרו-דלקתי, טולרנטיות של מערכת החיסון האימהית כלפי העובר לא מתבססת והגוף דוחה את העובר כפי שהיה דוחה כל גוף זר שהוא.
למי זה רלוונטי?
חשוב במיוחד להבין שחוסר איזון של מערכת החיסון המתבטא בנטייה פרו-דלקתית אינו חייב להיות סימפטומטי. רמה גבוהה מהנורמה של סמנים (מרקרים) פרו-דלקתיים נמצאה בדם של נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), נשים עם אנדומטריוזיס, נשים הסובלות מהידרוסלפינקס (hydrosalpinx; הצטברות נוזלים בחצוצרה) ונשים עם כשל שחלתי מוקדם. אוכלוסיה נוספת שאובחנה עם מרקרים פרו-דלקתיים גבוהים מהנורמה היא נשים המוגדרות כ"אי-פריון בלתי מוסבר", ובמיוחד אלו הסובלות מכשלונות השרשה חוזרים ו/או הפלות חוזרות.
מהי תזונה אנטי-דלקתית ולמה היא חשובה?
תזונה מאוזנת ובריאה מסייעת לשמור על האיזון העדין בין פקטורים פרו- ואנטי-דלקתיים אשר חיוני לפוריות האישה. באופן כללי, דיאטה עשירה בירקות, פירות, שקדים ואגוזים, דגנים מלאים, דגים ושומנים בריאים, כדוגמת התזונה הים תיכונית, היא אופציה טובה מאוד. אם לפרט יותר, ישנם מאכלים מהם נרצה להימנע ולצמצם ככל הניתן את הצריכה שלהם: אוכל מעובד (דגני בוקר, בשר מעובד, מנות מהירות לחימום במיקרו וכו'), פחמימות מזוקקות דוגמת לחם לבן ופסטה, אוכל מטוגן, משקאות ממותקים, בשר אדום ומרגרינה. מאכלים אלה מכילים מעט מאוד ערכים תזונתיים, אם בכלל, ורמות גבוהות של מלחים, סוכר מוסף ושומן רווי. כל אלה מעודדים היווצרות של תנאים פרו-דלקתיים ומשפיעים על המיקרוביום במעי. מעבר לירידה בפוריות, תזונה המבוססת על רמה גבוהה של מלח, סוכר ושומן רווי, גם תעלה גם את הסיכון לסוכרת, השמנה, מחלות קרדיווסקולריות ומחלות מעי דלקתיות.
מנגד, יש מאכלים שנרצה לכלול בתזונה שלנו להם אפקט אנטי-דלקתי: עגבניות, שמן זית, ירקות ירוקים דוגמת תרד וקייל, אוכמניות, תפוח עץ, אגוזים ודגים המכילים רמה גבוהה של חומצות שומן מסוג אומגה 3. כל אלה עשירים במיוחד בערכים תזונתיים, נוגדי-חמצון (אנטי-אוקסידנטים) טבעיים ופוליפנולים וגם יפחיתו את הסיכוי למחלות כרוניות.
מקורות מידע:
Morelli S., et al. The maternal immune system during pregnancy and its influence on fetal development. Research and Reports in Biology. 2015;6:171-189
Fabozzi G., et al. Personalized Nutrition in the Management of Female Infertility: New Insights on Chronic Low-Grade Inflammation. Nutrients. 2022;14(9):1918.
Comments