קצת על ההבדלים בין FSH רקומביננטי לזה המופק משתן…
- הדס גרוסמן
- 10 ביוני 2023
- זמן קריאה 3 דקות
בטיפולי IVF, על מנת לשאוב מספר רב של ביציות, הרופא לרוב ישתמש בתרופות המכילות גונדוטרופינים (FSH, או FSH בשילוב עם LH). ישנן הרבה תרופות שונות המכילות גונדוטרופינים ובעוד אישה אחת תגיב מצוין לתרופה מסוימת, לאישה אחרת תהיה הצלחה דווקא עם תרופה שונה. על היתרונות והחסרונות של הוספת LH בשלב הסטימולציה השחלתית ארחיב בנפרד. כאן אתייחס רק לרכיב ה- FSH.
נגזרות שונות של FSH
בגוף שלנו, בכל רגע נתון, ישנן כמה נגזרות (צורות) שונות של FSH. מדובר על אותו חלבון, אבל "הודבקו" אליו שרשראות של סוכרים אשר משפיעות על המבנה המרחבי שלו ובהתאם על היכולת שלו להיקשר לרצפטור ולעורר תגובה. כלומר, נגזרות שונות של FSH נבדלות גם ברמת היעילות והפעילות שלהן. המאזן בין הנגזרות השונות של FSH משתנה לאורך המחזור החודשי של האישה ויש לכך חשיבות. באופן דומה, שיטות הפקה שונות של FSH יביאו ליצירה של נגזרות שונות של FSH, להן פעילות ביולוגית מעט שונה.
FSH רקומביננטי
FSH רקומביננטי הוא FSH המופק בשיטה של דנ״א רקומביננטי (הנדסה גנטית). דוגמאות ל- FSH רקומביננטי הן Gonal-F & *Pregoveris המכילות שתיהן את הנגזרת follitropin-alpha, כמו גם Puregon & Follistim המכילות שתיהן את הנגזרת follitropin-beta. על אף שבשני המקרים מדובר בשיטה של דנ״א רקומביננטי, הרי שהשימוש במערכת תאית שונה לביטוי החלבון מביאה לכך שגם בין follitropin-alpha ו- follitropin-beta ישנם הבדלים בשרשראות הסוכר המשפיעות על הפעילות הביולוגית של החלבון. יחד עם זאת, למרות follitropin-beta ככל הנראה יותר פוטנטי, הרי שקלינית אין לו בהכרח יתרון אל מול follitropin-alpha.
*Pregoveris מכיל גם רכיב של LH
FSH המופק משתן
צורת הפקה שונה לחלוטין הינה כזו העושה שימוש בחומר ביולוגי. במקרה של גונדוטרופינים, ובפרט FSH, הם מופקים גם משתן של נשים בגיל המעבר ונקראים menotropins או human menopausal gonadotropins (ובקיצור, hMG) . דוגמאות לתרופות המכילות menotropins הן Menopur & Menogon. שתי התרופות מכילות יחס שווה של FSH ו- LH (יחס של 1:1), אך הן נבדלות זו מזו בדרגת הניקוי של התרופה כאשר Menopur מכילה אחוז גבוה יותר של menotropins ופחות שיירים של חלבונים אחרים הנמצאים בשתן.
למה בכלל זה חשוב לנו?
בעוד הנגזרת של follitropin-alpha מדמה את הצורה הדומיננטית בגוף האישה לקראת הביוץ, הרי שהנגזרת של menotropins היא זו הדומיננטית בנשים בגיל המעבר. הפעילות הביולוגית של שתי התרופות שונה. על פי הנחיות ה- European Society of Human Reproduction and Embryology שפורסמו ב- 2019, אין יתרון ל- follitropin-alpha על פני menotropins לטובת סטימולציה שחלתית. אולם, רוב המחקרים לגבי יעילות שתי התרופות נעשו בנשים המוגדרות כ- good responders. כלומר, נשים שבין כה צפויות להגיב בצורה טובה לגירוי השחלתי.
מחקר מ- 2021 בדק את התגובה השחלתית, שיעור ההריונות הקליניים, ולידות החי, בקרב מעל ל- 28,000 נשים מ- 71 מרכזי פוריות שונים באירופה. כלומר, אוכלוסיה גדולה ומגוונת הכוללת גם נשים המוגדרות כ- poor responders. על פי תוצאות המחקר, שיעור ההריונות הקליניים ולידות חי היו גבוה יותר בקבוצת הנשים שטופלה עם follitropin-alpha.

“Primary outcomes in the overall population adjusted for possible confounding factors. Differences between study groups were adjusted for possible baseline confounding factors (age, BMI, type of infertility, GnRH protocol, year of first cycle and IVF centre) via inverse probability of treatment weighting using a propensity score estimated by boosted regression trees. Data were also adjusted for the following post-treatment variables: duration of OS, type of luteal support, type of ART treatment and the drug used to trigger ovulation. Data were analysed cumulatively (i.e. a complete cycle included all fresh and frozen transfers following a single stimulation cycle). HR, hazard ratio; RR, relative risk”.
התמונה מתוך: Bühler KF et al., Comparative effectiveness of recombinant human follicle-stimulating hormone alfa (r-hFSH-alfa) versus highly purified urinary human menopausal gonadotropin (hMG HP) in assisted reproductive technology (ART) treatments: a non-interventional study in Germany. Reprod Biol Endocrinol. 2021 Jun 16;19(1):90.
מה המשמעות של כל זה?
בעוד שלא ניתן לומר באופן גורף ש- follitropin-alpha עדיף על פני menotropins, הרי שכן ניתן להגיד שיש הבדל בין התרופות. ולכן, במידה ועשית סייקל עם follitropin-alpha והוא לא צלח, שווה לשקול מול הרופא שימוש ב- menotropins בסייקל הבא, ולהיפך. כמובן, חשוב מאוד לזכור שחלק מהתרופות מכילות גם את רכיב ה- LH. היחס של LH:FSH חייב גם הוא להילקח בחשבון.
לעיתים מקובל להתחיל סייקל של סטימולציה שחלתית עם גונדוטרופין מסוים ולאחר כמה ימים להחליף. לדוגמא, מעבר מ- Gonal-F ל- Menopur. במקרה זה חשוב לוודא ששומרים על אותה רמה של פעילות ביולוגית של FSH על ידי התאמת המינון. מכיוון ש- follitropin-alpha יותר פוטנטי, המעבר ל- menotropins עלול ליצור מצב בו הזקיק כביכול חש ״גריעה של FSH", מה שעלול להתבטא בירידה באיכות הביציות.
*מקרה יוצא דופן הוא כאשר יש חשש לגריית יתר שחלתית (OHSS) ואז על מנת לא לסכן את האישה הרופא יכול להחליט להוריד מינון ו/או להעדיף נגזרת פחות פוטנטית של FSH, גם על חשבון פגיעה באיכות הביציות.
מוזמנות לשאול שאלות במידה ומשהו לא ברור 🙂
הדס
רשימת מקורות מידע:
Comments