למה רק זקיק אחד מבייץ בכל חודש במצב טבעי?
- הדס גרוסמן
- 12 בנוב׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 4 בדצמ׳ 2021

זקיק אנטרלי, הוא זקיק אשר כבר תלוי בגונדוטרופינים FSH ו- LH, להמשך הגדילה שלו. התלות הזאת משמעותה שבהיעדר גונדוטרופינים הזקיק יעבור תהליך הנקרא אטרזיה ולמעשה יתנוון וימות.
חלק מהזקיקים האנטרליים שיגיעו לגודל של כ- 1-2 מ"מ "ייבחרו" להמשך גדילה מואצת - תהליך המכונה "גיוס ציקלי" ותלוי בעלייה הציקלית/מחזורית ברמות ה- FSH כבר בפאזה הלוטאלית (לאחר הביוץ) של המחזור הקודם. בתחילת הפאזה הפוליקולארית של המחזור העוקב, הזקיקים שנבחרו להמשך גדילה לקראת ביוץ, גדלים בקצב מהיר, כאשר במחזור טבעי קצב הגדילה של הזקיק הדומיננטי ימשיך להיות מהיר ואילו קצב הגדילה של יתר הזקיקים יתמתן ובסופו של דבר הגדילה שלהם תיעצר, הם יתנוונו ויעברו אטרזיה (מוות). תהליך זה מכונה סלקציה וקביעת דומיננטיות של הזקיק המוביל והוא חיוני על מנת למנוע הריון מרובה עוברים.
המנגנון בו זקיק אחד "נבחר" לגדול יותר לא לחלוטין ידוע אולם כנראה קשור בביטוי גבוה יותר של הרצפטור ל- FSH ושל פקטורים נוספים המעצימים את התגובה ל- FSH. בתגובה ל- FSH, הזקיק הדומיננטי מפריש רמות גבוהות מאוד של אסטרוגן, שהינו הורמון מין החיוני להמשך ההתפתחות התקינה של הזקיק לקראת הביוץ. לאסטרוגן תפקיד נוסף. דרך מחזור הדם הוא מגיע להיפופיזה ושם הוא מדכא את ההפרשה של FSH. כך האסטרוגן כמו "מודיע" לתאי ההיפופיזה שלא צריך יותר FSH כי הרי הוא כבר "עשה" את העבודה שלו, כלומר הביא לעליה ברמת האסטרוגן. זה שלב קריטי בתהליך הסלקציה והבחירה של הזקיק הדומיננטי מכיוון שיתר הזקיקים האנטרליים שהתחילו לגדול בתגובה ל- FSH, אך טרם ייצרו מספיק אסטרוגן, עדיין תלויים ב- FSH מההיפופיזה. המשמעות היא שזקיקים אלה לא יוכלו להמשיך לגדול וסופם להתנוון ולמות. לעומתם, הזקיק הדומיננטי כבר הספיק ליצור לעצמו מיקרו-סביבה עשירה באסטרוגן וככל הנראה גם ב- FSH הנמצא בנוזל הפוליקולרי, ולכן אינו תלוי ב- FSH מההיפופיזה. זה מנגנון של פידבק שלילי של אסטרוגן מהשחלה על התאים הגונדוטרופיים בהיפופיזה שמטרתו למנוע ביוץ של זקיק יחיד. בטיפולי IVF, על ידי מתן חיצוני של FSH מבטלים את תהליך הסלקציה הטבעית ומאפשרים ליותר מזקיק אחד לגדול לכדי זקיק פרה-אובולטורי (pre-ovulatory).
ישנם כמובן מקרים של ביוץ טבעי של יותר מזקיק אחד. הריון טבעי, שהושג ללא התערבות חיצונית, של תאומים לא-זהים הוא מקרה של ביוץ של שני זקיקים באותו החודש, כאשר כל ביצית הופרתה על ידי זרע אחר. תאומים אלה נקראים dizygotic twins והם יכולים להיות מאותו המין או ממין שונה, כך או כך, הקרבה הגנטית שלהם זהה לזו של אחים שנולדו בהריונות נפרדים. המנגנון בו מתרחש הריון תאומים משתי ביציות (ושני זרעים) שונות בבני האדם אינו ידוע באופן מלא מטעמי אתיקה. יחד עם זאת, ידוע שרמה גבוהה מהנורמה של FSH בזמן קריטי של סלקציה וקביעת הדומיננטיות או/וגם שינויים בפולסים (קצב) ההפרשה של FSH מההיפופיזה, נמצאים בבסיס של ביוץ של שני זקיקים. הסיבות לביוץ טבעי של יותר מביצית אחת לא לחלוטין ידועות אך נראה שיש קשר לגיל האישה ולרזרבה השחלתית שלה.
רשימת מקורות מידע:
Gregory F. Erickson, Follicular Growth & Development in International Journal of Gynecology & Obstetrics, Ed Michael Geary, Vol 5, chap 12.
Anthony J. Zeleznik, Follicle Selection in Primates: “Many Are Called but Few Are Chosen”, Biology of Reproduction, 2001; 65(3): 655–659,
Zeleznik AJ. The physiology of follicle selection. Reprod Biol Endocrinol. 2004;2:31.
Hoekstra C., et al. Dizygotic twinning. Hum Reprod Update. 2008; 14(1):37-47.
Comments