ויטמין E והקשר לעובי הרירית
- הדס גרוסמן
- 4 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 17 בדצמ׳ 2023

מה זה ויטמין E?
ויטמין E ( או בשמו tocopherol) הוא למעשה תערובת של כמה סוגי tocopherol, כאשר הפעיל ביותר מביניהם הוא alpha-tocopherol. ויטמין E מוכר בעיקר בשל תכונותיו האנטיאוקסידנטיות החזקות. הוא מונע חמצון של חומצות השומן המרכיבות את ממברנת התא והאברונים בתא, כולל הביצית והזרע. אולם, לויטמין E יש גם תכונות אנטי-קואגולנטיות (נוגדות קרישה) ואף יכולת להשפיע על הביטוי והמאזן בין פקטורים פרו- ואנטי-דלקתיים - תהליכים חיוניים לעיבוי רירית הרחם ורכישת רצפטיביות לקליטת העובר והשרשתו.
ויטמין E ועיבוי רירית הרחם
רירית דקה ולא רצפטיבית הינה אחת מבין הבעיות המרכזיות בטיפולי הפוריות וטרם נמצא לה פתרון מוסכם על פי רוב. ישנם מעט מאוד מחקרים הבוחנים את השפעת ויטמין E על עובי רירית הרחם. יחד עם זאת, נראה כי צריכה של ויטמין E במינון של כ- 400IU ליום, סייעה לעיבוי רירית הרחם בקרב נשים בטיפולי פוריות הסובלות מרירית דקה. בקרב נשים עם כשלונות השרשה, צריכה של 400IU ויטמין E ליום, למשך 12 שבועות, הביאה לעליה בעובי הרירית ושיפור במדדי דלקת וכמו כן, לעלייה בביטוי של vascular endothelial growth factor (בקיצור, VEGF). העליה ברמת הביטוי של VEGF ברירית הרחם הינה חיונית ליצירת כלי דם חדשים והגברת חדירות כלי הדם לצורך השרשת העובר. מנגד, רמה נמוכה של VEGF נמצאה בקורלציה עם הפלות חוזרות בשלבי הריון מוקדמים.
צריכת ויטמין E
ויטמין E נמצא ברמות גבוהות יחסית בעיקר בשמנים מן הצומח (דוגמת שמן נבט חיטה, שמן חמניות ושמן שקדים). רמה גבוהה שלו ניתן למצוא גם בבוטנים, אספרגוס, תרד, ברוקולי, עגבניה וגזר. בנוסף, ויטמין E ניתן לצרוך כתוסף תזונה (רגיש לאור). במקרה זה, עדיף להשתמש בפורמולה המכילה אחוז גבוה של alpha-tocopherol שהינה הנגזרת הפעילה ביותר של ויטמין E. כמו כל תוסף תזונה, מינון זה קריטי וישנו גבול עליון אשר מעליו ייתכנו תופעות לוואי בלתי רצויות. מומלץ לכן להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי נטילת תוספי תזונה ובחירת המינון המתאים.
מקורות מידע:
Cicek N et al. Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women. J Assist Reprod Genet. 2012 Apr;29(4):325-8.
Dowd P, Zheng ZB. On the mechanism of the anticlotting action of vitamin E quinone. Proc Natl Acad Sci U S A. 1995 Aug 29;92(18):8171-5.
Hashemi Zet al. The effects of vitamin E supplementation on endometrial thickness, and gene expression of vascular endothelial growth factor and inflammatory cytokines among women with implantation failure. J Matern Fetal Neonatal Med. 2019 Jan;32(1):95-102.
Krief F, et al. Efficacy of tocopherol and pentoxifylline combined therapy for women undergoing assisted reproductive treatment with poor endometrial development: a retrospective cohort study on 143 patients. Hum Fertil (Camb). 2021 Dec;24(5):367-375.
Susan E. et al. Implications of Light Energy on Food Quality and Packaging Selection, Advances in Food and Nutrition Research, 2012.
Takasaki A, et al. Endometrial growth and uterine blood flow: a pilot study for improving endometrial thickness in the patients with a thin endometrium. Fertil Steril. 2010 Apr;93(6):1851-8.
Guo X, et al. Role of Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) in Human Embryo Implantation: Clinical Implications. Biomolecules. 2021 Feb 10;11(2):253.
He X and Chen Q. Reduced expressions of connexin 43 and VEGF in the first-trimester tissues from women with recurrent pregnancy loss. Reprod Biol Endocrinol. 2016 Aug 17;14(1):46.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/
Comments