ויטמין D - למה הוא חשוב לפוריות ומתי כדאי להיזהר?
- הדס גרוסמן
- 5 ביולי 2023
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 16 בדצמ׳ 2023

ויטמין d, כשלונות השרשה חוזרים והפלות חוזרות
הרבה מחקרים קושרים חסר בויטמין d עם כשלונות השרשה חוזרים והפלות חוזרות. ויטמין d פועל באופן ישיר על תאי האנדומטריום ומעלה את רצפטיביות הרירית להשרשת עובר. יתר על כן, לויטמין d יכולת מודולציה של מערכת החיסון כך שהוא מטה אותה לכיוון יותר טולרנטי כלפי העובר, ופחות ציטוטוקסי. האפקט של ויטמין d במערכת הרבייה הנקבית דומה ומשותף במידה לזה של פרוגסטרון. נוסף על האפקט דמוי פרוגסטרון של ויטמין d, הוא גם מביא לעליה ברמות הביטוי של פרוגסטרון על ידי שפעול (אקטיבציה) של אנזים חיוני בשרשרת הייצור של הורמונים סטרואידים - 3ß-HSD.
כמה ויטמין d זה טוב?
ויטמין d הוא הורמון המיוצר בגוף שלנו בתגובה לחשיפה לשמש, ואנחנו גם מקבלים אותו מהתזונה. הוא נמצא בכמויות גדולות יחסית בדגים שמנים ובמוצרי חלב מועשרים בויטמין d. יחד עם זאת, רוב האוכלוסייה צורכת כמות מועטה מידי של ויטמין d ולכן מומלץ לצרוך גם תוספי תזונה המכילים ויטמין d. הצריכה היומית המומלצת הממוצעת של ויטמין d למבוגרים (18-70), עומדת על 600 IU ליום שהם אקוויוולנטים ל- 15 מק״ג. בהקשר של כשלונות השרשה חוזרים והפלות חוזרות, המלצת ה- European Society of Human Reproduction and Embryology הינה לבדוק את הרמה של ויטמין d בדם ובהתאם לשקול שימוש בתוסף תזונה המכיל ויטמין d. השאיפה היא לשמור על רמה יציבה ומספיקה של ויטמין d בדם, כלומר, > 32 ng/ml. כאשר, באופן כללי, צריכת ויטמין d במינון של 1000 IU ליום תעלה את הרמה של ויטמין d בדם בכ- 10 ng/ml.
האם יותר זה יותר טוב?
לא. גבול הצריכה המירבית, של ויטמין d הינו 4000 IU ליום. כלומר, צריכת ויטמין d מעל לגבול העליון עשויה להיות בעלת אפקט טוקסי. שימו לב, גבול הצריכה המירבית כולל בתוכו את כל המקורות מהם אנו מקבלים ויטמין d, כאשר הסיכוי לעבור את גבול הצריכה המירבית בעקבות תזונה הוא נמוך מאוד, ולכן הסכנה היא בעיקר בעקבות נטילת תוספי תזונה במינון גבוה.
הקשר בין non classical congenital adrenal hyperplasia ו-ויטמין d
בקרב נשים הסובלות מ- non classical congenital adrenal hyperplasia אחד האנזימים בשרשרת הייצור של הורמונים סטרואידים אינו פועל בצורה מיטבית. כתוצאה מכך, יש הצטברות של תוצרי ביניים ממשפחת הפרוגסטרונים וממשפחת האנדרוגנים (הורמוני מין זכריים). חשיפת רירית הרחם לרמה גבוהה של פרוגסטרון לאורך זמן פוגעת בסנכרון בין הרירית לעובר ועשויה לגרום לרירית אטרופית (דקה) ולא רצפטיבית. במקביל, רמה גבוהה של אנדרוגנים הינה בעלת פוטנציאל למנוע ביוץ ואף לפגוע באיכות הביציות. אז מה הקשר בין non classical congenital adrenal hyperplasia ו-ויטמין d? כאמור, ויטמין d משפעל את האנזים 3ß-HSD, שהינו אנזים חיוני בשרשרת הייצור של הורמונים סטרואידים. כתוצאה מכך, רמה גבוהה מהנורמה של ויטמין d, תביא לייצור מוגבר של פרוגסטרון, 17OH-progesterone, אנדרוסטנדיון וטסטוסטרון בשחלות ובבלוטת האנדרנל. כלומר, בקרב נשים עם non classical congenital adrenal hyperplasia צריכה מוגזמת של ויטמין d עלולה אף להחמיר את חוסר האיזון ההורמונלי.
לסיכום - ויטמין d הוא חשוב וחיוני להשרשת עובר והיריון תקין. אולם, חשוב לנטר את הרמה של ויטמין d בדם ורק בהתאם להחליט על מינון ונטילת תוספי תזונה.
מקורות מידע:
コメント