top of page
חיפוש

אנטיאוקסידנטים, Coenzyme Q10 ואיכות הביצית

עודכן: 17 בדצמ׳ 2023



מה זה רדיקלים חופשיים?

רדיקלים חופשיים הם אטומים או מולקולות לא יציבים מבחינה כימית. המשמעות היא שהם מאוד ריאקטיביים ומגיבים עם מרכיבים בתא, דוגמת ממברנת התא ואף הדנ"א (החומר התורשתי). רדיקל חופשי "גונב" אלקטרון ממולקולה בתהליך שנקרא חמצון. כתוצאה מגניבת האלקטרון תפקוד המולקולה שעברה חמצון משתנה. חמצון של הדנ"א יכול להביא לכדי קידוד לחלבון שונה. חמצון מרכיבי הממברנה של התא עלול לשנות את החדירות שלה, מה שמשליך על תפקוד התא כולו. רדיקלים חופשיים נוצרים בגוף כחלק מהמטבוליזם הטבעי של התא. יחד עם זאת, פקטורים סביבתיים כמו עישון, זיהום אוויר, קרינה וחשיפה לכימיקלים מסוימים יכולים להאיץ את הסינתזה של אותם רדיקלים חופשיים.


כיצד מתמודד הגוף עם אותם רדיקלים חופשיים?

לגוף מנגנונים שנועדו להתמודד עם אותם רדיקלים חופשיים - אלו הם אנטיאוקסידנטים או בשמם נוגדי חמצון. אנטיאוקסידנטים הינם מרכיבים המונעים או מעכבים את הנזק הנגרם ע"י אותם רדיקלים חופשיים. למעשה, אנטיאוקסידנטים הם חומרים מחזרים המוסרים אלקטרון לרדיקל החופשי וע"י כך מנטרלים אותו. זאת, מבלי להפוך למסוכנים בעצמם. חוסר איזון בין רדיקלים חופשיים ואנטיאוקסידנטים עלול להוביל למצב בו יש הגוף לא מצליח להגן על עצמו מפני הנזק של אותם רדיקלים חופשיים ולעקה חמצונית.


עודף רדיקלים חופשיים ופריון

עקה חמצונית נמצאת בקורלציה עם אי-פריון הן בגבר והן באישה. באישה, עקה חמצונית הינה חלק מהאטיולוגיה של תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אנדומטריוזיס וכשל שחלתי מוקדם. בנוסף, רמה גבוהה של עקה חמצונית פוגעת מאוד באיכות הביצית ונמצאת בקורלציה עם אי-הפרדה בין זוגות הכרומוזומים, שהיא הסיבה השכיחה להיווצרות עוברים הנושאים כמות לא תקינה של דנ"א (אנ-אאופלואידים) בנשים מעל גיל 35. נוסף על כל אלה, עקה חמצונית יכולה גם לפגוע בהריון קיים. פגיעה בתפקוד השלייה עקב רמה גבוהה של רדיקלים חופשיים עלולה להוביל למצוקה עוברית ולהעלות את הסיכוי להפלות, היפרדות הקרומים המגנים על העובר ולידה מוקדמת ואף למוות העובר.


צריכת אנטיאוקסידנטים לשיפור איכות הביצית

השימוש באנטיאוקסידנטים לשיפור איכות הביצית הוא נושא שנחקר רבות. ויטמינים ומינרלים מסוימים כמו גם הורמונים, הינם בעלי יכולת חיזור ונטרול גבוהה של רדיקלים חופשיים. קו-אנזים Q10 הוא מבין נוגדי החמצון שהכי מקושרים לשיפור איכות הביצית. נוסף על תכונותיו האנטיאוקסידנטיות, קו-אנזים Q10 גם תומך בפעילות המיטוכונדריה שהינם אברונים בתא האחראים על תהליך הנשימה התאית וייצור האנרגיה. כיוון שהיעילות של נשימה תאית וייצור אנרגיה נפגעת עם העליה בגיל, קו-אנזים Q10 הינו בעל פוטנציאל להאט את תהליך ההזדקנות של הביצית.


לסיכום…

שמירה על מאזן נכון בין רדיקלים חופשיים ואנטיאוקסידנטים ע"י תזונה נכונה יכולה לתמוך בבריאות הכללית וספציפית בבריאות ותקינות מערכת המין הנקבית ואיכות הביצית. מומלץ להתייעץ עם הרופא או דיאטן/ית קליני/ת לגבי הצריכה של אנטיאוקסידנטים מהמזון וכתוסף תזונה.






Aitken, R. J. (2020). Impact of oxidative stress on male and female germ cells: implications for fertility, Reproduction, 159(4), R189-R201.

Comments


©2025 by Hadas Grossman. 

bottom of page