top of page
חיפוש

איך נשיג סנכרון מיטבי של הזקיקים בשחלה?

עודכן: 4 בספט׳ 2023



מה זה סנכרון הזקיקים ולמה זה חשוב?

לפי האגודה האירופאית לפוריות ואמבריולוגיה (European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE) הטווח המקובל להשראת ביוץ הוא כאשר הזקיק מגיע לכדי 16-22 מ"מ. המשמעות היא שזקיק הקטן מ- 16 מ"מ הוא בעל סיכוי נמוך יותר להכיל ביצית מטורית, כלומר, כזו היכולה לעבור הפריה. מנגד, אם נעבור את הקצה העליון של הטווח, אנחנו כבר מסתכנים בתהליכי הזדקנות ואף תמותה של הביצית. סנכרון מיטבי של הזקיקים יביא לכך שבנקודת זמן אחת, רובם המוחלט של הזקיקים האנטרליים יהיו בגודל האידיאלי לשאיבה - כלומר בעלי סיכוי גבוה להניב ביצית מטורית שתעבור הפריה.

העיקרון הביולוגי מאחורי סנכרון הזקיקים

במצב רגיל, בשחלה יש כ- 2-3 "גלים" של גיוס זקיקים אנטרלים קטנים (< 5 מ"מ) לטובת המשך גדילה וביוץ. תהליך הגיוס הזה מושפע ישירות מ- FSH. על מנת להשיג סנכרון של הזקיקים למעשה צריך להביא לכדי דיכוי הורמונלי של השחלה, מה שנקרא down-regulation. כלומר, אנחנו גורעים הורמונים מהשחלה. כך, תיאורטית נמנע את "גלי" הגיוס הטבעיים של אותם זקיקים אנטרליים קטנים. כתוצאה מכך, בשחלה יהיו יותר זקיקים "הממתינים" לסיגנל של FSH על מנת להמשיך לגדול. עם החשיפה ל- FSH ממקור חיצוני (דוגמת Gonal-F), אותה קבוצה גדולה יותר של זקיקים אנטרליים קטנים תגיב לעליה ב- FSH. התוצאה הצפויה היא גיוס, במקביל, של מספר רב יותר של זקיקים, להמשך גדילה לקראת ביוץ.

שיטות לסנכרון זקיקים

יש כמה שיטות מקובלות לסנכרון הזקיקים. פרוטוקול "ארוך", העושה שימוש ב- GnRH agonist (דוגמת דקפפטיל) מיום 21 של המחזור הקודם ועד לקבלת הווסת, מביא ל- down-regulation עמוק יחסית וסנכרון הזקיקים צפוי להיות מיטבי. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון בפרוטוקול "ארוך" שהדיכוי של השחלה יהיה עמוק מדי ויש נשים להן הפרוטוקול פחות מתאים. אופציה נוספת היא בחירת פרוטוקול הנקרא stop GnRH agonist/GnRH antagonist. בפרוטוקול זה מרוויחים את הדיכוי של GnRH agonist וגם את היתרונות הטמונים בשימוש ב- GnRH antagonist, ביניהם היכולת לעשות טריגר משולב להשראת ביוץ (כלומר, טריגר עם GnRH agonist + hCG). אלטרנטיבות לשימוש ב- GnRH agonists לדיכוי וסנכרון הן: שימוש באסטרוגן (estrogen priming), שימוש בגלולות אסטרוגן-פרוגסטרון או בפרוגסטרון לבד בפרוטוקול "קצר" עם GnRH antagonist (דוגמת אורגלוטרן).

בשורה התחתונה, אין פרוטוקול אחד נכון לכולן, ולכל פרוטוקול יהיו היתרונות והחסרונות שלו.


מקורות מידע:



تعليقات


©2025 by Hadas Grossman. 

bottom of page