top of page
חיפוש

אבחון מוקדם של אנדומטריוזיס




מה זה אנדומטריוזיס?ֿ


אנדומטריוזיס היא מחלה דלקתית כרונית, תלוית אסטרוגן, המאופיינת בנוכחות נגעים של רקמת אנדומטריום (רירית הרחם) מחוץ לרחם. נוכחות נגעי האנדומטריוזיס גורמת לירידה משמעותית באיכות החיים ולפגיעה בפוריות, כתלות במיקום, כמות וגודל הנגעים. הסימפטומים של אנדומטריוזיס הטרוגניים וכוללים כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסי מין, כאבים באגן שלא בזמן הווסת, בעיות עיכול והפרעות במתן שתן. בעוד אנדומטריוזיס מאוד נפוצה ופוגעת בעד כ- 10% מהנשים בגיל הפוריות, הרי שהאבחון שלה נחשב לבעייתי במיוחד ובפועל, רוב הנשים בישראל יאובחנו שנים לאחר הופעת המחלה.


הפגיעה בפוריות בעקבות אנדומטריוזיס וחשיבות האבחון המוקדם


הפגיעה בפוריות בעקבות אנדומטריוזיס תלויה בסוג ודרגת האנדומטריוזיס, בשינויים במבנה האנטומי של האגן, ובהידבקויות והצטלקויות המשפיעות על רצפטיביות רירית הרחם. בנוסף, הסביבה הדלקתית פוגעת הן בתפקוד השחלות והן ברזרבה השחלתית. לכן, מעבר לעוגמת הנפש והירידה המשמעותית באיכות החיים הנגרמת כתוצאה מאבחון מאוחר, הרי שגם הנזק לפוריות מצטבר לאורך זמן, ומכאן שיש חשיבות ענקית לגילוי מוקדם ככל הניתן. גילוי מוקדם יכול להאט את התקדמות המחלה ולהפחית את הפגיעה הנלווית בפוריות.


שיטות קיימות לאבחון אנדומטריוזיס


אחת השיטות המקובלות לאבחון של אנדומטריוזיס היא בניתוח לפרוסקופי חוקר בו דרך חתך קטן ניתן להחדיר לפרוסקופ לתוך חלל הבטן. במהלך הניתוח ניתן גם לקחת ביופסיה, להסיר נגעים או רקמה צלקתית ולהתיר הידבקויות. לאור התקדמות שיטות ההדמיה בשנים האחרונות, אבחון של אנדומטריוזיס יכול להתבצע גם ע״י הדמיה (לדוגמא אולטרסאונד ו- MRI) במקביל לתחקור מעמיק של המטופלת. מכיוון שאין היום דרך לרפא או למנוע אנדומטריוזיס הטיפול מכוון לניהול והקלה בסימפטומים והוא כמובן שונה בין נשים המחפשות להרות באופן מיידי לבין נשים שאינן מעוניינות בהריון בשלב זה. בעוד טיפול תרופתי לרוב יעיל במטרה להקל על כאבים, הרי שניתוח לפרוסקופי כאמור מאפשר גם הסרה של הנגעים והידבקויות ולכן זו אופציה טובה עבור מי שמחפשת להרות באופן מיידי.



שיטה חדשה ולא פולשנית לאבחון אנדומטריוזיס - Endotest


בדיקה חדשנית לגילוי של אנדומטריוזיס, ZIWIG Endotest, מבוססת על מיפוי של מולקולות microRNAs (מולקולות חיוניות בתהליך של בקרה על ביטוי גנים) והשוואתן בין נשים הסובלות מאנדומטריוזיס ונשים שאינן סובלות מאנדומטריוזיס, באמצעים של בינה מלאכותית. הבדיקה מבוצעת על ידי דגימת רוק והיא אינה פולשנית ובעלת מהימנות גבוהה (רגישות > 95%, סגוליות > 95%). ניתן לבצע את בדיקת Endotest בכל שלב של המחזור החודשי כמו גם בזמן טיפול הורמונלי, אך לא במהלך הריון.


למי מיועדת בדיקת Endotestֿ?


בדיקת Endotest מיועדת לנשים בגילאי 18-43, ללא היסטוריה של סרטן או HIV, עם חשד קליני לאנדומטריוזיס שקשה לאמת בבדיקת הדמיה (דימות). בדיקת Endotest הינה אבחנתית בלבד ולא מחליפה את הטיפול הניתוחי. חשיבותה הגדולה היא באבחון מוקדם, של כל סוגי האנדומטריוזיס, באמצעים לא פולשניים (שימו לב - הבדיקה אינה מזהה מקרים של אדנומיוזיס).


איך זה עובד בפועל?


הבדיקה היום מבוצעת באופן פרטי בלבד ולכן יקרה מאוד, אולם לרוב ניתן לקבל החזר חלקי מחברות הביטוח הפרטיות. ביצוע הבדיקה מותנה בהפניית הרופא המטפל בלבד ודגימת הרוק צריכה להילקח תחת פיקוחו של איש מקצוע בתחום הבריאות. לפרטים נוספים - https://endotest.co.il/.




מקורות מידע:


Comments


©2025 by Hadas Grossman. 

bottom of page